Eveniment – Avertizarea în interes public: transpunerea Directivei UE și lansarea Rețelei CivicAIP
REPER pentru Management prin Valori a participat la un webinar organizat alături de Centrul Syene pentru Educație, Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă, Centrul pentru Jurnalism Independent și Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics pentru lansarea rețelei CivicAIP în contextul adoptării la finalul anului 2019 a unei Directive menite să creeze un cadru pentru protecția avertizorilor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii. Avertizorii în interes public sunt persoanele care raportează cu bună credință încălcări ale legii și conduitei profesionale care se bucură de protecție în instituțiile publice în baza legislației în vigoare. În prezent Directiva, care include obligații noi atât pentru sectorul public, cât și cel privat, se află în plin proces de transpunere în legislația națională.
REPER consideră că printr-o abordare organizațională corectă, avertizorii pot deveni o resursă valoroasă pentru îmbunătățirea calității activităților și proceselor de management prin sprijinul adus la diminuarea riscurilor și asigurarea conformității organizației. De aceea, REPER va continua să propună soluții care se adresează deopotrivă instituțiilor publice și companiilor, menite să le sprijine în a răspunde cât mai prompt și eficient obligațiilor în domeniu avertizării de integritate.
Acest eveniment este primul dintr-o serie pe care ne-o propunem prin intermediul Rețelei Civic AIP pentru a monitoriza și sprijini transpunerea Directivei (UE) 2019/1937 astfel încât să fie asigurate cele mai înalte standarde în domeniul avertizării de integritate. Pentru mai multe detalii cu privire la Rețeaua Civic AIP și modalitatea în care vă puteți alătura sau sprijini demersul nostru, vă rugăm să ne contactați la office@reper.info.ro
Pentru a urmări în evenimentul integral, vă rugăm să accesați:
https://www.facebook.com/CentrulSyene/videos/578935662913762
La webinar au participat experți în politici de promovare a integrității și de prevenire a corupției, precum și reprezentanți ai Ministerului Justiției și Agenției Naționale de Integritate:
- Iulia Coșpănaru este membru fondator al Asociației REPER pentru Management prin Valori și doctor în politici de conformitate. Are o experiență de peste 15 ani în domeniul conformității, politicilor anticorupție și protecției datelor cu caracter personal atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat. A derulat numeroase proiecte dedicate sprijinirii avertizorilor de integritate, precum și utilizării mecanismului avertizării de integritate ca instrument de management al riscurilor de neconformitate.
- Andreea Gusă este membru fondator al Asociației REPER pentru Management prin Valori și colaborator al Universității din București unde a obținut titlul de doctor. În ultimi 7 ani a participat la implementarea mai multor proiecte anticorupție și de educație civică, dar și a unor contracte de consultanță în managementul eticii și conformității pentru sectoarele public și privat, inclusiv a unor canale de raportare pentru avertizorii de integritate în regim externalizat.
- Radu Nicolae estepreședintele Asociației pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă șirealizează de peste 17 ani proiecte și cercetări în domeniul prevenirii și combaterii corupției și a crimei organizate.
- Anca-Luminița Stroe lucrează la Ministerul Justiției, în cadrul Direcției de Prevenire a Criminalității, și are o experiență de peste 14 ani în domeniul politicilor anticorupție și al implementării standardelor de integritate.
- Silviu Ioan POPA este Secretarul General al Agenției Naționale de Integritate, fiind responsabil de coordonarea procesului de implementare a obiectivelor cuprinse în Mecanismul de Cooperare și Verificare – Condiționalitatea nr. 2 și a componentei de relații internaționale în ceea ce privește cooperarea cu instituțiile similare din străinătate, dar și de menținerea dialogului instituțional și consolidarea cooperării cu entități, precum Banca Mondială, GRECO, Comisia Europeană, OECD, OSCE.
- Cristian Ducu este expert în managementul eticii și conformității, precum și în audit și raportare de sustenabilitate. Este președintele Asociației Europene de Etică și Conformitate.
- Ioana Avădani, expert în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), are o experiență în presă de peste 15 ani, lucrînd ca ziarist de agenție de știri și televiziune. Din poziția de director al CJI, Avădani a condus programe mergînd de la pregătirea profesională a jurnaliștilor și asistență acordată înterprinderilor de media, la advocacy în domeniul legislației de media și la consolidarea asociațiilor de jurnaliști. In 2013, Ioana Avadani a primit Premiul Cetateanului European.
- Radu Răuță a coordonat proiecte complexe de implementare a standardului ISO 37001 Sisteme de management anti-mită pentru 12 companii și instituții publice, atât din România, cât și din Republica Moldova. În același timp, Radu a contribuit la proiecte de cercetare axate pe cele mai bune practici europene în domeniile statului de drept, managementului public și conformității.