„Tineri cu inițiativă”, o ediție de succes dedicată Centenarului, derulată de Asociația REPER alături de Colegiul Național „Gheorghe Asachi”
Asociația REPER pentru Management prin Valori, având ca partener Colegiul Național „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamț a organizat vineri, 23 noiembrie 2018, un târg școlar care a avut a ca tematică promovarea unor idei de proiecte prin care să poată fi celebrată sărbătoarea Marii Uniri de la 1 decembrie. Evenimentul a urmat unui atelier care a avut loc la sfârșitul lunii octombrie, în care 27 de elevi ai liceului au învățat cum pot elabora și redacta proiecte cu finanțare nerambursabilă. Aceștia s-au organizat în cinci echipe și timp de trei săptămâni au lucrat pentru a da viață ideilor lor, pe care le-au prezentat la târgul școlar.
Pe lângă cei peste 75 de elevi și profesori prezenți, la evenimentul de acum câteva zile au luat parte: conducerea Colegiului și un reprezentant al Primăriei Municipiului Piatra Neamț, care alături de Președintele REPER au evaluat și premiat cele mai creative proiecte elaborate de tineri. S-au acordat 2 premii III, câte un premiu II și I și un premiu special al juriului pentru proiectele: „Povești de viață ale Centenarului” (III), „Alba Iulia, orașul Marii Uniri” (III), „Arta Centenarului României Mari” (II), „File de lectură pentru celebrarea Centenarului României Mari”(I) și „100 de ani de schimbare” (Premiu special).
Evenimentul a avut loc ca parte a proiectului „Tineri cu inițiativă pentru celebrarea Centenarului în Piatra Neamț”, implementat de REPER cu sprijinul financiar din partea Primăriei Municipiului Piatra Neamț. Demersul face parte din programul ”Tineri cu inițiativă pentru promovarea unei culturi civice” care a înregistrat un real succes în cele trei ediții anterioare finalizate alături de Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț și Colegiul Național „Traian Doda” din Caransebeș, precum și o ediție aflată în derulare alături de Colegiul Național „C.D. Loga” din Caransebeș. Până în prezent, peste 160 de elevi de liceu au fost instruiți să elaboreze proiecte cu finanțare nerambursabilă care au fost ulterior prezentate în fața a peste 350 de elevi, profesori, reprezentați ai primăriilor locale și ai inspectoratelor școlare județene.
„Un citat celebru spune că <<absenții nu au niciodată dreptate>>. Pentru ca tinerii să aibă dreptate, trebuie mai întâi să învețe cum să fie prezenți, iar mai apoi să învețe cum să își facă auzită opinia. Prin programul <<Tineri cu inițiativă pentru promovarea unei culturi civice>> îi învățăm tocmai aceste lucruri: cum să participe în mod activ la viața civică a comunității din care fac parte, propunând soluții acolo unde alții văd doar probleme”, a declarat Președintele Asociației REPER.