Tineri din Regiunea Sud – aveți inițiativa!
Asociația Societatea Academică de Științe Administrative (SAȘA) în parteneriat cu Asociația REPER pentru Management prin Valori anunță demararea Proiectului „Tineri cu inițiativă pentru promovarea culturii civice în Regiunea Sud”. Proiectul își propune să sprijine 205 tineri din regiunea Sud-Muntenia să devină cetățeni activi și parteneri reali de dialog pentru autoritățile publice din zona în care aceștia locuiesc. Acesta se desfășoară în perioada ianuarie 2021 – ianuarie 2022 și este derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 în valoare de 51.215,25 euro.
Echipa de implementare a proiectului este formată din cadre universitare și specialiști cu o vastă experiență didactică, în sfera cercetării și a implicării civice, echipa fiind completată de tineri voluntari, studenți în domeniul științelor administrative. Studenții voluntari – viitori specialiști în administrația publică vor lucra împreună cu echipa de implementare pentru a dezvolta competențele civice a 200 de tineri liceeni prin activități de training/ instruire, îndrumare și participare directă la dialogul cu autoritățile publice pentru: (a) diminuarea barierelor determinate de necunoașterea conceptelor specifice administrației locale și înțelegerea redusă a modului în care acestea funcționează; (b) educarea tinerilor cu privire la drepturile și obligațiile civice și la instrumentele de exercitare a acestora; (c) și echiparea acestora cu competențe pentru a-și fundamenta și susține ideile și soluțiile.
În cadrul Proiectul vor fi implicate unități de învățământ acreditate – licee din Regiunea Sud-Muntenia, fiind selectate câte două licee din următoarele localități: Mizil, jud. Prahova, Oltenița, jud. Călărași, Curtea-de-Argeș, jud. Argeș, Turnu-Măgurele, Jud. Teleorman, Moreni, jud. Dâmbovița. Selecția acestora se va realiza în baza unei proceduri simplificate – respectiv în ordinea primirii răspunsului afirmativ la invitația de participare în proiect. Unitățile de învățământ vor sprijini echipa de proiect prin selectarea tinerilor liceeni, câte 20 din fiecare liceu, care vor participa activ la activitățile și evenimentele desfășurate în cadrul proiectului.
De asemenea, proiectul nostru va implica un număr de peste 20 actori locali (grupuri informale, ONG-uri mici sau voluntari) care vor fi încurajați să facă propuneri și să participe activ în cadrul procesului decizional la nivelul autorităților, cu scopul de a propune soluții pentru rezolvarea problemelor comunității, dezvoltării durabile a acesteia și îmbunătățirii calității serviciilor publice.
Proiectul în cifre –rezultatele urmărite:
5 rapoarte de analiză a capacitații administrative a instituțiilor publice locale din orașele incluse în proiect care includ și identificarea principalelor probleme care afectează comunitatea, din perspectiva dezvoltării durabile, publicate 10 dezbateri pentru mobilizarea comunității locale, câte 2 în fiecare oraș vizat în proiect, la care au luat parte tinerii implicați în proiect și reprezentanți ai părților interesate la nivel local; 1 campanie de comunicare cu privire la activitățile și rezultatele proiectului; 225 de persoane implicate în activitățile proiectului, care au luat parte la consultări publice cu autoritățile locale; 1 sesiune de formare de formatori și 10 sesiuni de instruire pe teme de educație civică; 1 metodologie de analiză a capacității administrative unitară care promovează transparența decizională în sectorul public. Metodologia va include 25 de cereri în baza liberului acces la informații de interes public și 1 chestionar online. |
Proiectul face parte dintr-o inițiativă mai largă, a Tinerilor cu inițiativă, care se adresează tinerilor de astăzi, profesioniștilor, managerilor și reprezentanților cetățenilor (aleși publici sau funcționari) de mâine, în cadrul căreia urmărim instruirea și încurajarea acestora să adopte și să promoveze în echipele pe care le coordonează o conduită conformă, bazată pe valori.
Persoanele de contact pentru relații suplimentare în legătură cu proiectul:
Emil BĂLAN, manager de proiect, e-mail: office@administrative-sciences.com și Iulia COȘPĂNARU, coordonator partener, e-mail: office@reper.info.ro, telefon: 0727400990.