Un nou târg civic școlar organizat cu succes: elevii Colegiului Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț au propus șase inițiative de tineret menite să vină în sprijinul colegilor și al comunității
REPER pentru Management prin Valori în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamt au organizat joi, 12 aprilie, un târg civic școlar la care au luat parte peste 75 de tineri. Tematica evenimentului a reprezentat-o promovarea soluțiilor civice venite din partea a șase echipe formate din elevii liceului care au luat parte la un atelier de scriere de proiecte cu finanțare nerambursabilă cu o lună în urmă. Proiectele au fost evaluate dintr-o comisie formată din directorul colegiului, doamna Mariana Paleu, reprezentantul Inspectoratului Școlar Neamț, domnul Romeo Roman și un reprezentant al REPER și au fost decernate trei premii și trei mențiuni.
Marele câștigător al acestei ediții a „Tinerilor cu inițiativă pentru dezvoltarea unei culturi civice” a fost proiectul „Meserii pentru viitor” care a avut ca scop creșterea șanselor ca elevii din Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamț să își aleagă o carieră de succes știind deja riscurile și avantajele acelei profesii de la un om calificat. Prin această inițiativă, elevii își doresc să beneficieze de un program de pregătire pentru viitoarea carieră prin activități care implică invitarea specialiștilor din diferite profesii să vorbească la clasă, precum și organizarea de vizite făcute de elevi la diferite locuri de muncă timp de o zi.
Locul al doilea a fost ocupat de proiectul „Green Cart”, o inițiativă ecologică menită să eficientizeze deprinderile și comportamentele privind protejarea mediului înconjurător în viața de zi cu zi prin acțiuni de conștientizare și evenimente care să promoveze consumul responsabil și reciclarea. Cel de-al treilea proiect premiat are ca scop creșterea gradului de conștientizare privitor la un aspect ce ține de fenomenul bullying, prin campanii de informare, refacerea și formarea unor bune relații intercolegiale, schimbarea unor principii și mentalități negative dobândite din familie. „Stop Bullying” își propune, astfel, ca prin activități de voluntariat și campanii de conștientizare să înregistreze modul în care acest tip de agresivitate se manifestă și să fie diminuat.
S-au acordat și trei mențiuni care au primit un punctaj egal: „Promovarea turistică a orașului Piatra-Neamț” care are ca scop promovarea imaginii orașului şi a colegiului tehnic în contextul potențialului de dezvoltare a turismului în zona Neamț și clasificarea orașului în lista de top al locurilor de vizitat în România prin bloguri online și schimburi de experiență cu alte orașe; „Perle de Piatră”, o altă inițiativă din domeniul turismului care își propune formarea sentimentului patriotic asociat valorilor locale, în context național, în rândul elevilor „cartieni” dar şi a comunității din care provin, prin actualizarea şi actualizarea unor elemente culturale și de civilizație specifice (gastronomie locală, meșteșuguri, forme de manifestare artistică), și „Mesagerii – Stop Bullying”, un proiect destinat conștientizării existenței fenomenului bullying, prevenția şi combaterea violenței în mediul școlar prin activități de diseminare și un concurs de idei.
Evenimentul a avut loc ca parte a proiectului „Tineri cu inițiativă pentru dezvoltarea unei culturi civice în Piatra Neamț” aflat la a doua ediție în acest oraș și la a treia în țară. Cele două demersuri anterioare au adunat peste 80 de tineri la ateliere, peste 200 de tineri al târgurile școlare, 12 știri apărute și preluate în presa locală și peste 20.000 de persoane informate în mediul online despre proiecte.
„Tineri cu inițiativă pentru dezvoltarea unei culturi civice în Piatra Neamț II” s-a realizat cu sprijinul financiar din partea Primăriei Municipiului Piatra Neamț.